Mer samlarkort!

Jag jobbade några år i min systers butik Grästorps Spel & Papper i mitten av 1990-talet, en butik som var en tidigare bokhandel och som hade såväl presenter, födelsedagskort, lotter och spel tillsammans med lite leksaker och allt möjligt. En diversehandel kan man säga.

Isso isoleringsband

Jag spelade mest bandy, för det var sådana klubbor som vi hade hemma, så där handlade det inte om att linda klubban med någon isoleringstejp. Det var det dock för mina kompisar som lirade hockey - linda klubba efter klubba, från tidig barndom till proffsnivå. Isoleringstejpen lindades och gav dig säkrare grepp och bättre kontroll över pucken.

Receptlåda - fast med sporthändelser

När jag var liten och bodde hemma så hade min mamma en röd plastlåda med sotat, genomskinligt lock och i lådan stod ett hundratal receptblad - med allt från leverbiff till korv stroganoff, från pumpernickel till maräng. Den här annonsen lyfter fram en liknande låda, fast här är det inte recept som står i centrum, utan ett slags samlarbilder, med sportändelser som tagit världen med storm. Självklart lyfter de fram tidens storheter: Björn Borg och Ingemar Stenmark.

Tecknad Tenson

Jag har lagt upp otroligt många annonser som är tecknade på ett eller annat sätt, men den här tar priset. Den här reklamteckningen är så undermålig så den nästan blir bra. Nästan. Väskan går väl an, men de två personerna som spelar... basket? De är så otroligt dåligt tecknade så man nästan önskar att man kände till historien bakom beslutet att använda illustrationen. 

Tippa vinnarna i Hockey-VM

Hockey - eller sport i allmänhet - har alltid dragit stora tittar- och läsarsiffror och det 44e värdslmästerskapet i ishockey för herrar var inget undantag. Så det är inte konstigt att Wasa bröd fixar till en tävling för att lyfta fram produkten Wasa Sport. 

Tuffa tag med JOFA

När det var dags för ishocket på idrotten i skolan så var det JOFA-hjälmen som åkte ner i bagen tillsammans med skrillorna. Jag var mer som Bambi när jag kom ut på isen, så hjälmen fick nog visa vad den gick för, oavsett om det var i isen eller i sargen som den åkte in i.

Den här annonsen kördes i mitten av 1970-talet, inte så mycket snack om att tjejer kan spela hockey, tvärtom. Här snackas det bara om pojklag och elitserie. Tur att tiderna har förändrats.

Samla och byt!

Inget stort sportevenemang utan album med samlarbilder. Det är säkert som amen i kyrkan. Just den här annonsen visar upp samlaralbumet för ishockey-vm 1991. Om det var någon gång som man kanske skulle samlat på sig det här albumet för framtiden så var det ju det här året. Varför? Jo, för att Sverige tog guld. Sverige förlorade inte en enda match under världsmästerskapet, och det var också här som Mats Sundin fick sitt stora genombrott på bred front, då han agerade räddade ängel i många av matcherna. Sveriges femte världsmästerskapsmedalj i hockey!

Alla ska bada!

NK firade 75-årsjubileum när den här annonsen kördes i bland annat Kalle Anka i slutet av juni. Det är inte annat än att man undrar var flickan och pojken är idag, och om de minns fotograferingen...

Sport kräfva dessa kläder!

Design från 80-talet är väl mest förknippat med breda axelvaddar, neonfärgade kläder och hår på ända med tre tuber hårsprej i. Annonsen här är från 193, några år innan de ikoniska kläderna och färgerna skulle börja prägla 80-talet som vi minns det.

Det är kanske därför som SportJohan inte har någon inspiration från neon-färgerna och håller sig till det klassiska blåa och röda. Bra för dem, säger jag bara.

Samla Brolin

Samlarbilder, samlarbilder, samlarbilder. Det här är några år innan det ska bli en stor bildsamlarvåg i Sverige, där såväl svenska och amerikanska samlarbilder ska stå på många önskelistor. Namn som Upper Deck och Parkhurst skulle bli hårdvaluta med sina samlarbilder. 

Samlarbilderna här i reklamen var lite billigare. 5 spänn paketet. Men det fanns 288 bilder att samla på sig. Det tog nog sin lilla tid...