Tippa vinnarna i Hockey-VM

Hockey - eller sport i allmänhet - har alltid dragit stora tittar- och läsarsiffror och det 44e värdslmästerskapet i ishockey för herrar var inget undantag. Så det är inte konstigt att Wasa bröd fixar till en tävling för att lyfta fram produkten Wasa Sport. 

Tuffa tag med JOFA

När det var dags för ishocket på idrotten i skolan så var det JOFA-hjälmen som åkte ner i bagen tillsammans med skrillorna. Jag var mer som Bambi när jag kom ut på isen, så hjälmen fick nog visa vad den gick för, oavsett om det var i isen eller i sargen som den åkte in i.

Den här annonsen kördes i mitten av 1970-talet, inte så mycket snack om att tjejer kan spela hockey, tvärtom. Här snackas det bara om pojklag och elitserie. Tur att tiderna har förändrats.

Samla och byt!

Inget stort sportevenemang utan album med samlarbilder. Det är säkert som amen i kyrkan. Just den här annonsen visar upp samlaralbumet för ishockey-vm 1991. Om det var någon gång som man kanske skulle samlat på sig det här albumet för framtiden så var det ju det här året. Varför? Jo, för att Sverige tog guld. Sverige förlorade inte en enda match under världsmästerskapet, och det var också här som Mats Sundin fick sitt stora genombrott på bred front, då han agerade räddade ängel i många av matcherna. Sveriges femte världsmästerskapsmedalj i hockey!

Alla ska bada!

NK firade 75-årsjubileum när den här annonsen kördes i bland annat Kalle Anka i slutet av juni. Det är inte annat än att man undrar var flickan och pojken är idag, och om de minns fotograferingen...

Sport kräfva dessa kläder!

Design från 80-talet är väl mest förknippat med breda axelvaddar, neonfärgade kläder och hår på ända med tre tuber hårsprej i. Annonsen här är från 193, några år innan de ikoniska kläderna och färgerna skulle börja prägla 80-talet som vi minns det.

Det är kanske därför som SportJohan inte har någon inspiration från neon-färgerna och håller sig till det klassiska blåa och röda. Bra för dem, säger jag bara.

Samla Brolin

Samlarbilder, samlarbilder, samlarbilder. Det här är några år innan det ska bli en stor bildsamlarvåg i Sverige, där såväl svenska och amerikanska samlarbilder ska stå på många önskelistor. Namn som Upper Deck och Parkhurst skulle bli hårdvaluta med sina samlarbilder. 

Samlarbilderna här i reklamen var lite billigare. 5 spänn paketet. Men det fanns 288 bilder att samla på sig. Det tog nog sin lilla tid...

Rolle Stoltz lirar hockey!

Jag har personligen ingen koppling till Rolle Stoltz, mer än att jag sett honom i något teve-program för länge sedan och än idag ibland kan härma hans sätt att säga "hoonom", med ett långt första O. Han spelade dock hockey - och det länge. 218 landskamper blev det, under närapå tre decennier. Efter det blev han ishockeykommentator, säkert tillsammans med sin gode vän  Lars-Gunnar Björklund. Här gör han reklam för hockeyblad av plast, något som jag vuxit upp med, något annat har inte funnits på min radar... Sånt är livet när man inte är så gammal...