Knattarnas tablettaskar

Knatte, Fnatte och Tjatte förärades med sina egna tablettaskar under Fazers samarbete med Disney på 1980-talet. Min absoluta favvis var Knatte med sin banansmak, men Fnatte och Tjatte "dög naturligtvis i krig", då med päron- och jordgubbssmak.

Druttens egna tablettask

Ååååh, Drutten och Gena i den mest klassiska av alla tablettaskar som jag upplevde under min uppväxt. Programmet med de två dockorna (med röster av Agneta Bolme Börjefors och Sten Carlberg) tittades på nästan slaviskt och förlängdes med godiset med figurerna på. Nostalgi på hög nivå.

Tablettasken Skansen från Mazetti

Mazettis tablettask Skansen har, likt många andra godis-, glass- och flingsorter vid den här tiden, samlarmärken, och här är det svenska djur som står i centrum. Jag vågar gissa att om man samlade ihop samtliga 14 så fick kunde man lägga dem intill varandra och därigenom få en större bild med alla djuren på.

Godisbitarna, med jordgubbssmak, är sockerfria. Reklamtexten blir nästan fientligt uppmanande i slutet: "Du måste smaka Skansen jättegoda tabletter."

Vad säger Stålmannen?

1978 kom första stålmannen-filmen med Christopher Reeve i huvudrollen. Det blev en smärre succé så inte konstigt att man sedan inte bara gjorde tre uppföljare, men även slog mynt av såväl varumärket Superman/Stålmannen som Christophers rollfigur. Här är det en tävling för att vinna såväl skateboard som godis. Avsändare är dock ingen av de stora giganterna - Marabou, Malaco, Cloetta - utan Bengt Löfquist HAB, som mest troligt står för handelsbolag.

Tar du den på Volley?

Samma år som den här annonsen kördes i tidningarna, 1983, bestämde sig Björn Borg för att lägga tenniskarriären på hyllan. Kanske har hans långa och storstilade karriär något med valet av titlar på de här tre tablettaskarna att göra, kanske inte. Volley var i alla fall min favorit. Smak av ananas och persika, det är ju som mumma för ett barns smaklökar. Annat var det med de andra -  mint och salmiak. Nej, de gick inte hem hos mig i alla fall.

Pluto & Co

Baksidan av tablettaskar har under alla år varit ett bra sätt att lyfta fram samlarbilder, eller i alla fall något innehåll som gör att man vill spara asken eller baksidan. Här är det Fazer som slagit ihop sina påsar med Walt Disney, placerat Pluto på framsidan av asken och sedan valt att ha 14 stycken "samlarbilder" på baksidan. Samlaralbumet - eller Plutos Hundbok som den kallas här - beställer du sedan gratis där du får mer information om de 14 utvalda hundraserna.

Pix-Pojken presenterar Pax!

Pix-pojken var maskoten för Pix Aktiebolag, lokaliserat i Gävle, och presenterade produkter från företaget. Pix-pojken återfanns också i serieform, i målarböcker, på affischer och vykort. Här presenterar han tablettasken Pax! Godiset i den påminner till färg och form av tabletten Brio som Malaco tillverkar, men ursprungligen kom alltså produkten från Pix AB. 

Ny ask som ger dig mer för pengarna

Vet inte riktigt vad Blondie och hennes man Dagobert har att göra med att Fazer har ökat storleken på tablettaskarna, men nyheten går ju fram genom pratbubblorna.

Hagbards salta katter

Inte allt för sällan användes seriefigurer för att lyfta fram och öka försäljningen av produkter. Här är det Dik Brownes Hagbard Handfaste (Hägar the Horrible på originalspråket engelska) som anklagar familjens hund Sniff (Snert på engelska) för att ha stulit Hagbards tablettaskegodis. 

Salta Katten har tillverkats sedan 1952 av företaget Fazer.

Fazer - Smaker som förtrollar

Ännu en annons som baseras på en ordvits. "Smaker som förtrollar" är det den här gången. Fast det kanske inte spelar någon roll, många av smakerna är välkända. Fast Trix kommer jag inte ihåg... undras vad den smakade...?